Wanneer moet je je spiraal vervangen?

Het spiraaltje is een veelgebruikt anticonceptiemiddel in Nederland. Deze wordt in de baarmoeder geplaatst en voorkomt dat je zwanger wordt. Er zijn twee soorten spiralen. De hormoonspiralen en de koperspiralen. Beide spiralen verliezen naar verloop van tijd hun werking. Hieronder kun je lezen wat de werkingsduur per spiraal is.

Wanneer je zwanger wilt worden, moet dit spiraaltje verwijderd worden. Ook moet het spiraaltje verwijderd worden wanneer de werkingsduur voorbij is. Anders ben je niet meer beschermd tegen zwangerschappen. 

 

(Bijna) in de overgang?

Vrouwen van rond de 50 jaar die hun spiraal moeten vervangen adviseren we met hun arts te overleggen of het verstandig is de spiraal opnieuw te laten zetten. Mogelijk is het beter om over te stappen op een ander anticonceptiemiddel of ermee te stoppen.

 

Werkingsduur verschillende spiralen

Naam Spiraal Werkingsduur
Ballerine
maximaal 5 jaar
Flexi-T
maximaal 5 jaar
Gynefix 220
maximaal 5 jaar
Mirena - overgangsklachten
maximaal 3 jaar
Mirena - menstrueel bloedverlies
maximaal 5 jaar
Mirena - anticonceptie [NIEUW FEB 2023]
maximaal 8 jaar
Multi-Safe CU 375
maximaal 5 jaar
Multi-Safe short CU 375 SL
maximaal 5 jaar
T-Safe
maximaal 10 jaar
Kyleena
maximaal 5 jaar

Ons advies

Mocht u niet meer zeker weten welke spiraal of hoe lang u uw spiraal al heeft? Via onderstaand formulier kijken we dit voor u na. U krijgt hiervan een mail van ons. Wilt u de spiraal laten verwijderen. Neem dan contact op met uw arts. 

Voor meer informatie

Het advies van de huisartsen kunt u nalezen op www.thuisarts.nl

Spiraal Samenwerkende Apotheken Enschede

Kosten plaatsen spiraal

De kosten voor plaatsing door een gynaecoloog zijn gemiddeld zo’n € 350,- a € 400,- (exclusief spiraaltje). Hoeveel je precies moet betalen, verschilt per kliniek. De kosten worden verrekend met je openstaande eigen risico. Als je het spiraaltje door de huisarts laat plaatsen, wordt de plaatsing volledig vergoed omdat voor de huisarts geen eigen risico geldt.

Campus UT huisartsen praktijk

Mocht je eigen huisarts geen spiraal willen of kunnen plaatsen, dan kun je als “passant” ook gebruik maken van de Campus UT huisartsen praktijk. Bel hun gerust om te vragen naar de mogelijkheden.

Lukt het inleveren van het formulier niet? Ververs dan eerst even de pagina door F5 in te toetsen.Â