Net met de anticonceptiepil begonnen?

Voor dames die net met de pil begonnen zijn, hebben we hier de meest belangrijke informatie nog eens gemakkelijk samengevat.
Wil je nog meer betrouwbare informatie vinden op het internet? Kijk dan op: www.apotheek.nl

De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland en voorkomt zwangerschap. Er zijn twee soorten pillen: de gewone pil en de minipil. De hormonen in deze pillen zorgen ervoor dat er geen eitje nestelt in je baarmoeder.

Om de pil goed te laten werken, is het belangrijk om niet vergeten de pil in te nemen. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt, dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.

Met deze tips vergeet je de pil niet
• Slik je pil op een vast tijdstip, bijvoorbeeld elke ochtend bij je ontbijt of ‘s avonds na het tandenpoetsen
• Zet je wekker op je telefoon op dat tijdstip
• Zorg dat je pillenstrip op een zichtbare plaats ligt, bijvoorbeeld op je nachtkastje, naast je tandenborstel of op de keukentafel. Zo word je er meteen aan herinnerd

Bijwerkingen van de pil
Wanneer je net gestart bent met de anticonceptiepil, kun je last krijgen van bijwerkingen. Meestal verdwijnen deze weer na een paar maanden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
• Grotere en/of gespannen borsten
• Stemmingswisselingen
• Minder zin in seks
• Hoofdpijn
• Misselijkheid
• Gewichtstoename
• Doorbraakbloedingen
Bij het slikken van de anticonceptiepil verschillen de bijwerkingen per persoon. De één heeft er meer last van dan de ander. Sommigen vrouwen merken helemaal niks.

De pil vergeten in te nemen?
Wat als je de pil bent vergeten? Hiervan is sprake als je meer dan 12 uur (bij Yaz en Zoely meer dan 24 uur) te laat bent met innemen. Als je 1 pil vergeet, kun je de vergeten pil toch nog gewoon innemen en is de pil nog steeds betrouwbaar. Let op: dit geldt niet in de eerste maand dat je de pil gebruikt.

Als je meer dan 1 pil vergeet, kan de betrouwbaarheid afnemen. In hoeverre dit het geval is, hangt af van de periode waarin je de pillen vergeten bent en het soort anticonceptiepil dat je slikt.
Zoek het advies voor jouw pil op de website van www.apotheek.nl

Betrouwbaarheid bij braken en diarree
Moet je binnen 3 uur na het innemen van de pil overgeven? Of krijgt je binnen 4 uur waterdunne diarree? Dan is het niet zeker of de pil werkt. Het kan zijn dat de pil nog niet (helemaal) in het lichaam is opgenomen en je de rest kwijt bent geraakt via braken of diarree. Neem enkele uren later een nieuwe pil in uit een reservestrip. Wacht daar liefst mee tot de misselijkheid wat is afgenomen.

Heb je een meerfasenpil met verschillend gekleurde pillen in een strip? Neem dan dezelfde kleur uit een reservestrip. Als je de pil al langere tijd (langer dan 1 maand) gebruikt, is het ook mogelijk één pil over te slaan en de volgende dag verder te gaan met de pilstrip.

Als je 36 uur na de vorige pil nog moet braken of nog dunne diarree hebt, of als het de eerste maand is dat je de pil gebruikt, kijk dan voor meer informatie bij de tekst over jouw eigen anticonceptiepil op de website van www.apotheek.nl. Daar staat bij elk anticonceptiemiddel het advies wat je moet doen bij het kopje ‘Hoe’ en het kopje ‘Dosis vergeten’.

De minipil (desogestrel)
Bij de minipil is het wel belangrijk om de pil op hetzelfde tijdstip in te nemen. Anders is de kans op onbetrouwbaarheid zeer groot.

Neem je pil altijd op dezelfde tijdstip van de dag in. Dus altijd ’s avonds of altijd ’s ochtends. Je slikt deze pil zonder onderbreking door, dus zonder pauzedagen, ongeacht of je een bloeding hebt of niet. Ben je een pil vergeten, of heb je hem meer dan 12 uur te laat geslikt, of heb je binnen 4 uur na het slikken gebraakt of ernstige diarree? Kijk in de bijsluiter wat je moet doen of vraag het aan de apotheek.

Bestellen
Je kunt bij ons de pil online bestellen. Upload een foto van het etiket en kies welke hoeveelheid je wil; 3, 6 of 12 maanden en vaak ligt je bestelling twee dagen later klaar. 

Anticonceptie Samenwerkende Apotheken Enschede