Medicatie op maat: minder bijwerkingen dankzij kennis van uw DNA

Medicatie op maat

Sommige mensen scheiden geneesmiddelen gemiddeld sneller of langzamer uit. Dit komt omdat ze bepaalde leverenzymen hebben die anders werken dan bij de gemiddelde mens. Bij deze mensen werken geneesmiddelen vaak ook anders dan vooraf verwacht wordt. Ook hebben deze mensen vaker dan gemiddeld last van zeldzame bijwerkingen. Dit is vervelend en leidt vaak tot onbegrip bij artsen en apothekers. Het goede nieuws is, dat hier tegenwoordig in het DNA op getest kan worden. En als iemand hierop positief test, dat dan de medicijnen precies op maat gedoseerd kunnen worden.
Niet iedereen is hetzelfde

Medicatie op maat (MOM) is een wetenschappelijke manier om DNA gegevens te vertalen naar begrijpelijke informatie waarmee een huisarts of apotheker de juiste medicatie of de juiste dosering kan bepalen.

Hoe werkt het?

Een medicijn dat ingenomen wordt, komt in uw lever een enzym tegen dat er mee aan de slag gaat. Dit zorgt voor de werkzaamheid van het medicijn. Een standaard dosering gaat er van uit dat het enzym met een standaard snelheid werkt. Maar in sommige gevallen werkt een enzym sneller of juist langzamer. In zo’n geval heeft u baat bij een hogere of lagere dosering.

Op www.apotheek.nl kunt u hier meer informatie over vinden. 

Dit geldt voor meer dan 60 (soms veel gebruikte) medicijnen waaronder cholesterolverlagers, antidepressiva en bètablokkers.

Ons advies

Voorkomen is beter dan genezen. Toch zijn er maar weinig mensen die weten dat ze de kans op bijwerkingen bij het gebruik van medicijnen ook kunnen verlagen. Mensen die vaak anders op medicijnen reageren dan verwacht, kunnen baat bij  een DNA-test hebben. Zo bent u op de hoogte van uw gevoeligheid voor bepaalde medicijnen.

Als u zelf zo’n test wilt afnemen, dan adviseren wij de test van MOM. Dit omdat de privacy hier gewaarborgd wordt en DNA-gegevens niet verhandeld worden. De test is onder meer ontwikkelt in samenwerking met het UMC van Rotterdam. De DNA-test is hier te koop: www.medicatie-op-maat.nl

  • Bestel de DNA test
  • Volg de instructies in de handleiding
  • Het laboratorium onderzoekt het DNA
  • In de app krijgt u een bericht wanneer de resultaten klaar zijn

Let op!
Wijzig nooit eigenhandig uw medicatie. Raadpleeg altijd uw arts of apotheker.