Check je Metformine!

Check je Metformine!

De Inspectie voor Volksgezondheid roept sommige producten met metformine terug. De reden voor deze actie is dat er wellicht sporen van NDMA in zit. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. De kans dat u kanker krijgt omdat u een medicijn met NDMA heeft ingenomen, is heel klein. Maar uiteraard willen wij niet dat u dat risico neemt.

Om welke metformine gaat het?

Het gaat om de metformine 500mg en 1000mg van de fabrikanten Teva, Centrafarm, Ratiopharm of Goodlife Pharma (Glucient SR). Ik wil u vragen om te controleren of u vervuilde metformine in huis heeft.

Hoe controleert u dit?

Hieronder staat een lijst met metformine met: de sterkte, fabrikant naam en de chargenummers die mogelijk vervuild zijn.

Niet alle partijen metformine tabletten van deze fabrikanten bevatten namelijk de vervuiling. U kunt dit controleren aan de hand van bovenstaande lijst met chargenummers. Op de foto ziet u waar u de chargenummers kunt vinden op uw doosje. Anders gezegd, staat uw metformine niet op deze lijst dan hoeft u niets te doen.

Stop in ieder geval nooit met uw medicijnen zonder overleg.

metformine apotheek enschede

Wat moet u doen, mocht u metformine in huis hebben met daarop een van bovenstaande chargenummers?

Breng de vervuilde metformine terug naar de apotheek, wij zorgen dat u nieuwe medicatie krijgt. U kunt dit ook via de website www.apotheek-enschede.nl aangeven, dan zorgen wij dat uw nieuwe medicatie klaarligt in de apotheek op het moment dat u komt.

Mocht u er niet uit komen met bovenstaand lijstje, neemt u dan gerust contact met ons op, dan zoeken we samen uit of u vervuilde metformine in huis hebt.