Bent u ouder dan 52 en gebruikt u de anticonceptiepil?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen ouder dan 52 jaar die de (prik)pil gebruiken een iets hoger risico lopen op het verkrijgen van hart- en vaatziekten en borstkanker. Daarnaast is het mogelijk dat u al in de overgang bent en misschien de (prik)pil al helemaal niet meer nodig heeft. Zo lang u namelijk de (prik)pil doorgebruikt, merkt u niet of u al in de overgang bent of niet.

 

Het is te overwegen te stoppen met het gebruik van de (prik)pil. Als de menstruatie gedurende 1 jaar niet meer komt, weet u dat u in de overgang bent. Misschien merkt u dit ook aan klachten als opvliegers en zweetaanvallen. Deze klachten worden door (prik)pilgebruik onderdrukt, dus u zou de (prik)pil daarvoor kunnen gebruiken. Beter is het om speciale (hormonale) middelen tegen overgangsklachten te gebruiken. Deze bevatten namelijk geen of minder sterke vrouwelijke geslachtshormonen.

 

Wilt u tijdens het stoppen gedurende het jaar wel beschermd zijn tegen een eventuele zwangerschap dan zijn er andere mogelijkheden zoals het gebruiken van een condoom.

 

Wilt u meer informatie over het bovenstaande, neem dan contact op met uw eigen huisarts, apotheker of lees hier het huisartsadvies.

Als u naar aanleiding van deze informatie besluit om te stoppen met de (prik)pil, wilt u dit dan ook doorgeven aan uw apotheek? Dit om de medicatiebewaking van u up-to-date te houden.

Voor meer informatie over de overgang klikt u hier.